Stapelbed of hoogslaper kiezen?

02 februari 2018

Collectie Pino
______________________________

Waarop moet je letten als je beslist om in de kinderkamer een stapelbed te kiezen ? Het is belangrijk om zich hierover goed te informeren want de juiste afmetingen en de veiligheid spelen een heel belangrijke rol, zeker wanneer dat stapelbed nog eens gebruikt wordt om te spelen. 

 

Welke afmetingen zijn ideaal ?

Weet goed hoe groot de kinderkamer zelf is. Afhankelijk hiervan kan je bepalen welke ruimte het stapelbed mag en kan innemen. Om te voorkomen dat uw kapoen zich regelmatig met z’n hoofd tegen het plafond stoot, raden we aan om een ruimte van 75 cm te respecteren tussen de bovenzijde van de matras en het plafond. 

Ook tussen de twee matrassen moet men voldoende ruimte voorzien. Zo moet er zeker 75cm ruimte zijn tussen de onderkant van de bovenste matras en de bovenkant van de onderste matras. In geval van hoogslapers zal de hoogte meestal tussen 1m50 en 2m liggen. Zo is er voldoende ruimte onder het bed waar uw kind kan spelen, relaxen, studeren of zijn/haar spullen opbergen.

 

Veiligheid staat voorop !

Kinderen hebben veel energie en zijn dus zeer beweeglijk zowel overdag als ’s nachts wanneer ze slapen. Het bovenste bed moet daarom zeker voorzien zijn van een stevige opstaande rand zodat het risico niet bestaat dat uw kind een diepe val maakt. 

Het bed heeft eveneens geen openingen waar je kind gekneld kan raken en de matras moet perfect in het stapelbed passen zodat deze niet kan verschuiven. 

Kies liever niet voor een loodrechte ladder maar eerder voor eentje die wat schuiner staat en waarvan de afstand tussen de treden tussen 20 en 30cm ligt. Controleer ook of het trapje goed aan het bed is bevestigd (eventueel ook of het een armleuning heeft) en of de ladder niet kan wegglijden zodra je er op klimt.