Kies tussen verschillende bedbodems

14 april 2020

© Adobestock
______________________________

De bedbodem is heel belangrijk voor een optimaal slaapcomfort. Hoewel de matras al 2/3 van de bewegingen opvangt, zorgt de lattenbodem voor het opvangen van de overige bewegingen. Een bedbodem speelt ook een grote rol bij de ventilatie van de matras, wat z'n levensduur ten goede komt.

Ontdek hieronder de verschillende types bedbodems.

Lattenbodems

Een lattenbodem bestaat uit een houten frame met latten erop of erin. Het aantal latten bepaalt het draagvermogen en het comfort. Hoe meer laten, hoe beter de ondersteuning. Bij gebogen latten zorgt de opwaartse druk voor een uitstekende ondersteuning. Lattenbodems zijn het meest geschikt voor latex- en schuimmatrassen. Je plaatst er beter geen pocketverenmatras op tenzij de bodem meer dan 24 latten heeft. Dit komt omdat, waar geen lat zit, de veren in de matras geen tegendruk zullen krijgen.

Naast een vaste lattenbodem kan deze ook elektrisch of manueel verstelbaar zijn.

Spiraalbodem

De spiraalbodems bestaan uit dunne staaldraden die verweven zijn in de vorm van spiralen. Deze dwarsgespannen spiraal zorgt voor een perfecte ondersteuning. Van alle bedbodems biedt de spiraalbodem als enige op elke centimeter ondersteuning. Een spiraalbodem creëert zo'n 10 000 drukpunten waarop je lichaam

Dankzij deze open structuur biedt de spiraalbodem de beste ventilatie en temperatuurregeling van alle bedbodems. En da's heel belangrijk want tijdens de nacht verlies je tot wel een halve liter vocht.

Spiraalbodems hebben ook een lange levensduur. De veerbaarheid van staal is beperkt, en zo houdt de bedbodem langer vorm. 

Schotelbodem

Een schotelbodem verdeelt de druk van de matras en de slaper perfect. Qua constructie lijkt deze op de lattenbodem, maar de latten kunnen niet buigen. De schotels kunnen onafhankelijk naar beneden bewegen. Deze beweging is niet enkel beperkt tot 'indrukken' maar ook driedimensionaal. Bij de betere schotelbodems kan je bovendien de individuele schotels nog harder en zachter maken. Dit type bedbodem zorgt ook voor een uitstekende ventilatie aan de onderzijde waardoor vocht goed kan verdampen. De ventilatie van schotelbodems is vele malen beter dan bv. de spiraalbodem, lattenbodem of boxspring. 

Boxspring

Letterlijke vertaling 'doos met veren'. Een boxspring is een soort matras op pootjes. De kern van de boxspring bestaat veelal uit een metalen binnenvering die afgedekt wordt met schuim. Veelal wordt deze term gebruikt voor én een matras én een bedbodem. Maar eigenlijk gaat het alleen over de bedbodem. Elk type matras past bij een boxspring, maar in de praktijk wordt deze meestal geleverd met een pocketveren-, koudschuim- of traagschuimmatras.

Ontdek onze boxsprings hier.