Zo haal je de scandinavische stijl in jouw interieur

17 oktober 2018

© Adobestock
______________________________

 

Net, sober, elegant en verfijnd, maar tegelijk ook warm en gezellig. Dat is de scandinavische stijl kort uitgelegd. Deze stijl in jouw huis halen is heel eenvoudig. Ontdek hier onze 8 gouden regels voor een scandinavisch interieur.

 

Wit als dominante kleur

Omdat het aantal lichturen in Scandinavische landen tijdens sommige maanden eerder beperkt is, wordt er maximaal gebruik gemaakt van de natuurlijke lichtinval door met witte kleuren te werken. Wit laat zich niet alleen uitstekend combineren met allerlei mogelijke kleuren en materialen maar zorgt er ook voor dat de ruimte veel groter aanvoelt. Schilder je muren wit, houd je vloeren licht en haal enkele witte of bleke meubelen in huis. Dit vormt de basis van jouw Scandinavisch interieur. Combineer het wit met leuke kleuraccenten in accessoires zoals plaids en kussens, kaders, etc.

 

Hout

Isolerend, warm, ecologisch en levendig. In een Scandinavisch interieur vind je heel wat natuurlijke materialen zoals hout. Deze grondstof is rijkelijk voorradig en is bijgevolg et meest gebruikte materiaal om huizen te bouwen en in te kleden. Denk maar aan den, lariks, eik en es. In zowel tafels, stoelen, kasten, raampartijen, muur- en vloerbekleding zal je hout terugvinden. Hout geeft bovendien een gevoel van warmte en gezelligheid.

 

Wit gecombineerd met zwart

In een Scandinavisch interieur zal wit telkens gepaard gaan met zwart, en al zijn gradaties. Maar waak erover dat je deze kleur niet misbruikt! Deze kleur mag je enkel in kleine hoeveelheden als contrast gebruiken. Gebruik het voor kussens, kaders, een vaas, etc.

 

Aandacht voor design

Scandinavië is de bakermat van heel wat grote designers zoals Arne Jacobsen, Alvar Aalto en Eero Aarnio. Heel wat design meubelen vinden plaats in een Scandinavisch interieur.

 

Aandacht voor details

Hoewel een Scandinavisch interieur een natuurlijk en rustgevend karakter heeft, is deze stijl eigenlijk zorgvuldig bestudeerd. Gaande van de kleurkeuze van niet alleen de muren en meubelen tot de combinatie van de decoratieve accessoires zoals kussens, kaders, vazen, boeken: alles is met heel wat aandacht gekozen.

Let erop dat je geen overdaad aan accessoires bekomt. Less is more! Een Scandinavisch interieur wordt simpel gehouden.

 

Passie voor geometrische vormen

De Scandinavische stijl en geometrische vormen gaan hand in hand. Strakke lijnen, kleurblokken en uitgesproken contrasten ontbreken hierbij zeker niet. 

 

Keuze voor textiel

Zoals eerder aangehaald vind je in Scandinavische interieurs natuurlijke materialen terug. Hieronder vallen niet enkel verschillende houtsoorten, ook soorten textiel zoals wol zal je tegenkomen. Kortom, alles wat warmte en bescherming biedt tegen het koude Noorden.

 

Groen wonen

Planten mogen zeker niet ontbreken om deze leuke stijl in huis te halen.