Welke kleur in welke ruimte?

05 februari 2018

© Adobestock
______________________________

Zin om de muren van je woning te (her)schilderen? Goed nieuws! We helpen je de perfecte kleur kiezen voor elke ruimte in huis.  

 

Kleuren in de salon

De salon is de centrale ruimte in huis waar je met je gezin vaak vertoeft. Je leest er een boek, kijkt er televisie, rust er uit, ontvangt er vrienden of familie… 

Het spreekt voor zich dat sombere kleuren hier best vermeden worden. Kies voor warme kleuren (oranje, oker, geel, bruin,…) gezien deze sfeer en gezelligheid in huis brengen. Het is eveneens belangrijk om deze warme kleuren zeker te gebruiken in ruimtes die noordelijk gericht zijn, omdat daar de lichtinval beperkt is.

 

Kleuren in de woonkamer

De woonkamer is eveneens een ruimte waar je vaak met familie en vrienden zal zitten. Kies dus ook hier voor gezellige, warme kleuren die passen bij de meubels. Ook kan je achteraf accessoires kopen die matchen met de kleuren van je muur. Denk maar aan kussens, een plaid, kaarsen…  Door dit te doen zal je een mooi, uniform geheel bekomen.

 

Kleuren in de keuken

De keukenruimte moet je zin doen krijgen om te koken. Veelal kiest men hier voor warme, intense kleuren zoals terracotta, rood, perzik, bruin, goudgeel…

Warme kleuren brengen dynamiek in huis en zorgen voor een aangename sfeer. Als de keukenruimte klein is, kies je best voor lichte kleuren gezien deze de ruimte als het ware groter doen lijken.

 

Kleuren in de slaapkamer

De slaapkamerkleuren verdienen extra aandacht. Het is de ruimte in huis waar je rust moet kunnen vinden op elk gewenst tijdstip van de dag. Krijsende, felle kleuren zijn uit den boze. We raden aan om warme kleuren te vermijden gezien deze dynamische tinten eerder geschikt zijn voor woonruimtes zoals de keuken, de salon en de woonkamer.

Een slaapkamer is het mooist als de kleuren sober en simpel zijn, denk maar aan pasteltinten zoals geel, blauw en groen maar ook aan wit, grijstinten en eierschaal.  Ook natuurlijke kleurtinten zoals terracotta, klei, zandkleur en groen doen het goed. Hierbij is het erg mooi om houten meubels te gebruiken zodat de natuurlijke sfeer zich doorzet in de materialen. Zachte blauwe kleurtinten zijn eveneens een ideale keuze om in een relaxte mood te komen.

 

Kleuren in de badkamer

Wie de badkamer beschouwt als een plaats om helemaal tot rust te komen en heerlijk te ontspannen, kiest best kleuren die naar de natuur verwijzen en kalmte symboliseren. Net daarom zien we veelal blauwe kleurtinten terugkeren die verwijzen naar de lucht en het water. Blauw verfrist, kalmeert en verkoelt.

Ook groen is overal in de natuur terug te vinden en dus de perfecte kleur om een oase van rust in de badkamer te creëren. Groene kleurtinten gaan heel goed samen met ruw hout.  Andere zachte kleuren zoals lichtbruin en crèmekleuren zijn ook een aanrader! 

Sommigen verkiezen eerder een levendige badkamer waardoor levendige kleuren de beste keuze zijn. Maar beperk je tot slechts één accentmuur. Oranje, fel roze, zonnig geel en grasgroen zijn de ideale kleuren voor actieve badkamers om goedgeluimd aan de dag te starten.

 

Kleuren in de kinderkamer

Voor de kinderkamer geldt maar één iets : lang leve kleur ! Experimenteer met frisse en vrolijke kleuren zodat de kinderkamer een speelse en frivole look krijgt. Het merendeel van de kinderen houdt van een mengeling van verschillende kleuren. Maar het is toch raadzaam om niet té veel kleuren te gebruiken en je te beperken tot enkele kleurrijke accenten in combinatie met neutrale basiskleuren.

Kinderen mee laten beslissen over de kleuren is een goed idee, maar geef ze zeker geen vrij spel. Laat ze bijvoorbeeld één accentkleur kiezen.