Welke eettafel kies je best?

02 februari 2018

© Adobestock
______________________________

Op zoek naar een nieuwe eetkamertafel? Dan zal zich snel de vraag opdringen welke vorm en afmetingen je tafel moet hebben.  Er zijn namelijk heel wat mogelijkheden op vlak van vorm en afmetingen. Lees onderstaande tips om je tafelkeuze te vereenvoudigen. 

 

Voorzie voldoende loopruimte

Een grote tafel kan leuk zijn want je kan er heel wat vrienden en familie ontvangen. Maar als zo’n tafel niet past dan is het zo.  Het is ontzettend vervelend als je steeds tegen de eettafel stoot telkens je door de woonkamer wandelt. Regels voor de afmetingen bestaan er niet echt, maar je kan wel rekening houden met een aantal belangrijke richtlijnen. Zo moet je voor de loopruimte achter de stoelen ongeveer 1,20m voorzien opdat iedereen gemakkelijk kan passeren zodra iemand op een stoel zit. Wanneer er niet zo vaak gewandeld wordt, dan volstaat een ruimte van 70 cm.

 

Welke vorm krijgt uw voorkeur

De vorm van je eettafel speelt een grote rol. Veelal kiest men een rechthoekige tafel, maar steeds vaker kiest men ook voor een ronde die iets meer ruimte vraagt. Bij een ronde tafel is het gemakkelijker om een extra stoel bij te plaatsen.

 

Dikte van het tafelblad

Ben je voorstander van een dik tafelblad? Houd er dan rekening mee dat langere personen misschien meer moeite zullen hebben om zich tussen de stoelzitting en de onderkant van de tafel te plaatsen. Met de benen gekruist zitten zal dan ook niet evident zijn. Vergeet ook niet dat in geval van stoelen met armleuningen deze ook netjes onder de tafel kunnen worden geschoven. Zo niet dan verlies je heel wat beenruimte.

 

Breedte van de stoelen

Het is logisch dat de stoelen onder de tafel moeten passen én tussen de tafelpoten. Niets is vervelender dan de hele avond met je knieën tegen een tafelpoot te moeten zitten. De meest voorkomende fout is dat men de lengte van de tafel als referentiepunt gebruikt en niet de lengte tussen de tafelpoten. De meeste stoelen zijn ongeveer 45 à 50 cm breed. Vergeet wel niet om speelruimte te voorzien tussen de stoelen zodat ellebooggevechten vermeden worden.

 

Tafelkleur kiezen

Een laatste belangrijke vraag is uit welk materiaal de tafel moet zijn gemaakt. Houd hierbij rekening met de rest van je interieur zodat dezelfde kleur terugkeert.