Wat je moet weten bij de inrichting van de babykamer

15 oktober 2018

© Adobestock
______________________________

 

Nog enkele maanden en het is zover, jouw kleine spruit zal zijn eerste levensjaar ingaan. Tijd dus om de babykamer volledig in te richten. Maar hoe ? Ontdek onze tips om de inrichting van deze ruimte zo goed mogelijk voor te bereiden. 

Wanneer in de familie een kindje verwacht wordt, zal één van de eerste gedachten bij de ouders zijn: hoe richt ik de babykamer in met welke meubelen en welke decoratie? In de eerste 5 à 6 maanden na de geboorte kiezen heel veel ouders ervoor om een wieg of een bed in de eigen slaapkamer te plaatsen. Maar het lijkt ons toch interessant om vooraf al in de babykamer zelf ruimte te voorzien om allerlei noodzakelijke babyspulletjes een plaats te geven.

 

De babykamerinrichting

Gewoonlijk wordt de babykamer ingericht tijdens de zwangerschap. Ouders zullen – overweldigd door hun enthousiasme – vaak ook de kamer inrichten volgens hun eigen wensen. Hierin bestaat het gevaar dat ze het noodzakelijke uit het oog zullen verliezen. 

Hieronder enkele essentiële meubelen die moeten aangeschaft worden vooraleer de baby geboren wordt:

  • Een wieg of babybed
  • Een commode
  • Luierplank

De commode met luierplank is noodzakelijk zodat je op een eenvoudige manier de luier van jouw kleine spruit kan verschonen op een manier waarbij babykleding en verzorgingsproducten dicht bij de hand zijn. Zo kan je in de commode de babykleertjes, luiers, vochtige doekjes, etc. opbergen. Wanneer je borstvoeding geeft, zal een comfortabel zeteltje ook noodzakelijk zijn in de babykamer.

Naast deze essentials is het ook belangrijk om rekening te houden met de ruimte waarin je jouw baby zal laten opgroeien. Deze ruimte moet vanzelfsprekend heel rustig zijn, maar ook voldoende ruim zijn zodat je als ouder genoeg plaats hebt om met je baby op de arm rond te lopen. 

Als de geboorte gepland is in de zomer, houd er dan ook rekening mee dat je eventueel een muskietennet zal moeten voorzien.

 

De kleuren in de babykamer

Ook over de kleuren in de babykamer moet worden nagedacht. Een pasgeboren baby ziet de wereld in zwart/wit, maar al na enkele maanden kan hij verschillende tinten rondom zich waarnemen. Kies daarom in de kamer voor neutrale en lichte kleuren zodat de baby niet te veel prikkels krijgt. De aan te raden kleuren in de beginjaren zijn blauw, groen en pastel. Verschillende studies zouden uitgewezen hebben dat deze kleuren het lichaam en de geest doen ontspannen. Schreeuwende, felle kleuren kies je dus beter niet. 

Zodra jouw kind 3 jaar wordt, kan je de muren een andere kleur geven waardoor de ruimte wat levendiger wordt. Denk maar aan geel, een kleur die energie en optimisme uitstraalt. Maar overdrijf ook niet want een te veel aan felle kleuren kan als storend worden ervaren. 

Online vind je heel wat ideeën om de babykamer te schilderen zodat je een gezellig en origineel plekje kan creëren.

 

De decoratie van de babykamer

Naast de kleurkeuze kan je de babykamer verder inrichten met een lamp, kussens, gordijnen, kaders, een tipi-tent, etc. Deze zaken zullen de ruimte een uniek karakter geven.