Tips voor het inrichten van de babykamer

05 februari 2018

© Adobestock
______________________________

De babykamer inrichten is één van de leukste dingen die je als aanstaande ouders mag doen. Het staat vast dat het een rustgevende en aangename plek moet zijn, maar toch komen er nog heel wat andere zaken bij kijken. 

 

Wat heb ik nodig?

Vooraleer u start met het inrichten moet u goed nadenken wat er noodzakelijk in de babykamer moet komen te staan. Er gebeuren namelijk verschillende activiteiten: slapen, verzorgen, voeden en spelen.

 

De wieg/het bed

De wieg of het bed plaatst u best centraal in de kamer of tegen een muur. Voorzie wel voldoende ruimte errond zodat u ruim kan bewegen om de baby in z’n bedje te steken. Plaats het bed zeker niet naast ramen of verwarmingselementen.

 

Luiertafel of commode

Een luiertafel of commode mag in geen enkele babykamer ontbreken. Het is ontzettend praktisch en het vermijdt dat u constant heen en weer moet lopen. Eventjes omdraaien en bukken volstaat al om ervoor te zorgen dat uw baby een verse luier aanheeft zonder dat hij wegklautert. 

De commode heeft best een hoogte tussen 90 en 105 centimeter om zo rugpijnklachten te voorkomen. Zorg bovendien voor een aankleedkussen met verhoogde zijkanten zodat uw baby niet gemakkelijk rolt.

 

Opbergruimte

Een kast, planken of  bedlade zijn interessant om kleertjes, slaapzakken,… op te bergen. Vergeet ook niet dat opbergdozen en –manden eveneens een handige hulp zijn om de kamer proper te houden.

 

Comfortabele stoel

Een comfortabele stoel is belangrijk om uw baby comfortabel en in alle rust te kunnen voeden.

 

De indeling van de babykamer

De veiligheid wordt vaak vergeten in een kinderkamer, hoewel dit een puntje is dat extra aandacht verdient. Denk maar aan contacten beschermers, stevig meubilair, rookmelder, geen scherpe hoeken aan de meubels,.. Ook de muurverf mag geen giftige stoffen bevatten. 

Houd ook rekening met hoe u de ruimte zal gebruiken. Er moeten zo weinig mogelijk stappen gezet worden tussen de verschillende pitstops in de babykamer: luier verschonen, in bed stopen en kleertjes aandoen. Alles moet dus logisch bij elkaar zitten.