Tips voor een rustgevend interieur

05 februari 2018

© Adobestock
______________________________

We hebben al genoeg drukte in onze leven: elke dag werken, kinderen naar school brengen, sociale verplichtingen… Het is dan ook belangrijk om in een huis thuis te komen waar rust heerst. Lees onderstaande tips en ga zelf aan de slag. 

 

Rustgevende kleuren zijn noodzakelijk

Het kleurgebruik in een interieur is ontzettend belangrijk om de juiste sfeer te scheppen. Te felle kleuren of te veel verschillende kleuren kunnen gauw als druk aanvoelen. Absoluut geen aanrader als je een heerlijk huiselijke rust wilt creëren. Kies daarom kleuren waarmee je je werkelijk op jouw gemak voelt. Dit kunnen zowel lichte als donkere kleuren zijn.

 

Donkere kleuren

Natuurlijk licht zal worden geabsorbeerd door donkere muren. Hierdoor zal de ruimte kleiner aanvoelen, maar wel knusser.

 

Lichte kleuren

Lichte kleuren hebben het voordeel dat ze een ruimte veel groter en frisser doen uitzien. Ze zullen ook het natuurlijk licht reflecteren waardoor alles in de ruimte feller lijkt. Het beste wat je kan doen is een combinatie van zowel donkere als lichte kleuren op verschillende wanden. De wand waartegen de tv staat, wordt het best in een donkere kleur geschilderd omdat het zo minder vermoeiend is voor de ogen.

 

Licht en ruimte

In een rustgevend interieur zijn licht en ruimte twee belangrijke elementen. Kleine halletjes, deuren en gangen worden zo veel mogelijk vermeden zodat een gevoel van ruimte kan worden gecreëerd.

 

Less is more

Een rustgevend interieur vereist een minimum aan meubels. Vaak zijn deze meubels ook heel modern. Ook meubels uit natuurlijke materialen creëren rust. 

De leuze ‘less is more’ geldt niet enkel voor de meubels maar ook voor de accessoires. Een schilderij is oké, het geeft het interieur een persoonlijkheid. Maar overdrijf niet in het aantal schilderijen. Ook kastruimte is belangrijk: alles moet zo veel mogelijk opgeborgen worden aangezien een opgeruimd interieur een opgeruimde geest weerspiegelt.

 

Enkele tips op rijtje

  1. Gebruik zachte materialen zoals een tapijt, plaids, kussens…

  2. Kies voor aardetinten en natuurlijke, zachte tonen zoals grijs, beige en wit.

  3. Vermijd felle lampen en zorg ervoor dat het natuurlijk zonlicht subtiel binnenkomt.

  4. Opteer voor simpele, strakke meubelen

  5. Verberg zo veel mogelijk elektrische apparatuur en ruim regelmatig op

  6. Plaats verschillende planten en bloemen in huis. Deze brengen de natuur binnen en creëren een heerlijke sfeer.