Kies de juiste verlichting in jouw interieur

05 februari 2018

© Adobestock
______________________________

Een goede en mooie verlichting is essentieel voor harmonie in jouw interieur. De mogelijkheden voor verlichting zijn ruim en bovendien bestaan er ook op vlak van verlichting verschillende stijlen. Maar een goede keuze van verlichting is niet altijd even gemakkelijk als het lijkt.  

 

Vier soorten verlichting

We onderscheiden vier soorten verlichting die beantwoorden aan verschillende behoeften. 

Algemene verlichting

De hoofdrol van algemene verlichting is om de hele ruimte te verlichten. Voor dit soort verlichting kiezen we veelal hanglampen, spots of staande lampen. 

Tip: probeer een lichtdimmer zodat je de intensiteit van de algemene verlichting kunt regelen om deze om te toveren tot een warme sfeerverlichting.

 

Functionele verlichting

Functionele verlichting is bedoeld om bepaalde activiteiten comfortabel te laten verlopen: schrijven, lezen, koken, zich opmaken… Dit soort verlichting is dus direct gericht op een precieze zone om deze meer zichtbaar te maken. Combineer functionele verlichting met algemene verlichting zodat er geen schaduw ontstaat die het zicht vermoeit.

 

Esthetische verlichting of directe verlichting

Esthetische verlichting richt een lichtbundel direct op een bepaald object zoals een bibliotheek een muur met foto's, een schilderij…

 

Sfeerverlichting of indirecte verlichting

Sfeerverlichting is een indirecte en zachte verlichting die zich langs alle kanten verspreidt. Ze creëren gezelligheid.

 

Verlichting in verschillende ruimtes

Voor een woonkamer is het aanbevolen om een algemene verlichting te kiezen die weinig schaduw creëert. Een centrale verlichting is in de leefruimte noodzakelijk. Plaats de algemene verlichting boven de tafel. Vermijd wel dat alle verlichting in de woonkamer enkel op de tafel gericht is. Kies daarom voor indirecte verlichting om bijvoorbeeld een schilderij of een bepaalde hoek te accentueren. Hiervoor zijn fluocompacte gloeilampen en halogeenlampen ideaal aangezien ze een warme sfeer creëren! 

De salon is het hart van je huis en dus de warmste en gezelligste ruimte waar familie en vrienden vaak vertoeven. De verlichting moet hierbij dus beantwoorden aan verschillende activiteiten zoals lezen, televisie kijken, gezellig samenzitten,… Vergeet zeker ook niet dat de verlichting in een salon ook een decoratieve functie heeft! 

Voor de slaapkamer kies je best een verlichting die zowel functioneel als zacht is. Een centrale verlichting is hier niet aangeraden omdat deze te agressief is. Kies eerder voor een sfeerverlichting zoals wandlampen en staande lampen. We raden aan om een gloeilamp met zwakke intensiteit te kiezen. 

In een badkamer doe je er goed aan om sfeerverlichting te combineren met precieze verlichting rond de spiegel.  Vergeet niet dat er in de badkamer bepaalde veiligheidsvoorschriften zijn hieromtrent. 

Om de verlichting in jouw keuken te doen slagen, moet je drie soorten verlichting combineren: een algemene verlichting, een functionele verlichting en een sfeerverlichting. Succes verzekerd!