Interieurtrends van 2017

05 februari 2018

© Adobestock
______________________________

Elk jaar mogen we ons aan leuke, nieuwe interieurtrends verwachten. Benieuwd naar wat 2017 brengt ? Lees zeker dit artikel !

 

Kleuren die 2017 zullen domineren

Voor het nieuwe jaar heeft Pantone tijdens de Housewares Show 9 kleurenpaletten bekendgemaakt die we heel vaak in 2017 in interieurs zullen terugvinden. 

 

Day dreaming

Dit kleurenpalet bouwt verder op het vorig jaar geïntroduceerde palet met pasteltinten. De roze en blauwe tinten van weleer zullen we dus opnieuw terugvinden, maar deze kaar aangevuld met andere kleuren zoals mintgroen, lavendelblauw, nijlgroen,… Deze pastelkleuren zijn werkelijk in de mode! Maar er is wel een struikelblok : eens deze kleuren op een foutieve manier aangewend worden, kan je gauw de indruk krijgen dat het eerder op een babykamer begint te lijken. Pastelkleuren moeten met voorzichtigheid gebruikt worden zodat er een frisse wind doorheen je interieur waait.

 

Native instincts

Het kleurenpalet Native Instincts is een homogene mix waar design en actuele kleuren worden gecombineerd: rood, terracotta, bruin… Kortom alle warme kleuren die voor een gezellige sfeer in je interieur kunnen zorgen. Een warme sfeer betekent ook dat er eerder met donkere kleuren zal gewerkt worden.

 

Florabundant

De naam zegt al genoeg. Dit kleurenpalet verwijst naar ‘flora’ (bloemen) en ‘abundant’ (overvloedig) waarbij er heel wat natuurlijke, uitbundige kleuren voorgesteld worden die op bloemen geïnspireerd zijn. Groentinten zijn dus hot!

 

Forest bathing

Het Forest Bathing kleurenpalet straalt rust uit en creëert een anti-stess omgeving. De inspiratie voor dit palet komt uit het Japanese gebruik dat ‘Shinrin-yoku’ heet (ofwel baden in het bos). In dit kleurenpalet zien we verschillende variaties van groen en blauwgroen met als contrast fere kleuren zoals acid lime.

 

Graphic imprints

Dit kleurenpalet start met zwart en wit, maar omvat ook een hele resem krachtige, felle kleuren zoals blazing yellow, dazzling blue, fandagno pink … Het wordt geïnspireerd door grafische prints uit de jaren 60.

 

At ease

Het Pantone-kleurenpalet At Ease is een variatie op het eerder genoemde Day Dreaming kleurenpalet, maar neigt meer naar grijstinten om een meer conventionele sfeer te geven. At Ease combineert diverse warme en koele pasteltinten met meer neutrale kleuren.

 

Raw materials 

Het hergebruiken en het geven van een nieuwe bestemming aan oude materialen is tegenwoordig ‘hot’. Vandaar dat Pantone met dit kleurenpalet op de proppen is gekomen (vb. safir roze).

 

Remininscence

Het Reminiscence kleurenpalet omvat meer traditionele kleuren zoals sepia, rattan, maritiemblauw… die ons terugbrengen naar vroegere tijden met een vleugje nostalgie. Deze kleuren worden het best gecombineerd met kleuren zoals eiergeel, azuurblauw… om er een verfrissende toets aan te geven.

 

Acquired taste

Pantone stelt haar kleurenpalet Acquired Taste voor aan zij die eerder van een meer luxe interieur houden, maar wel nog met een hedendaagse toets. In dit palet vinden we kleuren als goud, oud roze, middengrijs, oranjetinten… terug.

 

Materialen in 2017

Over het algemeen zullen we vaststellen dat koper zal verdwjnen uit het interieur, dit in het voordeel van meer donkere metalen die de ruimte een industriële toets geven.  Hout, rattan, beton, klei en andere natuurlijke en warme materialen zullen ook erg in zijn. 

Hiernaast wordt kurk ook een belangrijk materiaal binnen de huismuren. Kurk is al een tijdje in opkomst, maar zal nu toch wel uitgroeien tot een ware trend. Het is een stijlvol materiaal dat warmte en textuur toevoegt aan woonruimtes. Bovendien is het ook het ideale middel om akoestiek in huis te verbeteren. Kurk zal je zien terugkeren in bijzettafels, salontafels en krukjes. Ook op muren kan je kurk perfect toepassen.

Hiernaast zullen ook klassieke bedden plaats maken voor bedden met een gecapitonneerd hoofdbord die de slaapkamer een gezellige, comfortabele, zachte uitstraling geeft.

 

Urban jungle, back to nature

Ook planten blijven super hip ! Zelfs kweekkastjes zal je vaak terugvinden in interieurs. Zo is ‘groen’ ook nog eens functioneel.

 

Geometrische prints

Voor de durvers onder ons: geometrische prints kunnen ook dit jaar nog steeds ! Ze worden vaak gecombineerd met simplistische Scandinavische meubels in wit en bleek hout.

 

Wat is uit ?

Vergeet de posters en kunstwerken met quotes. Ze zijn te cliché geworden en niet meer echt uniek. Kies in de plaats voor collage van foto’s van jouw dierbaren of van vakanties. Een interieur persoonlijk maken is 2017. 

Ook glanzend koper en marmer verdwijnen. In plaats hiervan zullen we nu juist hele andere natuurlijke materialen spotten, met vooral aardse texturen zoals hout en klei.