Een klein huis praktisch inrichten

02 februari 2018

© Adobestock
______________________________

Een klein huis betekent niet automatisch dat het onmogelijk is om deze mooi en praktisch in te richten. Met onderstaande tips zal de inrichting van kleine ruimtes kinderspel zijn!

 

Kies voor multifunctionele meubels

In een klein huis telt elke centimeter! Net omwille van die reden doe je er goed aan om multifunctionele meubels te kiezen. Denk maar aan een slaapbank die je overdag als zetel kan gebruiken en ’s nachts als bed, of een verlengbare tafel voor wanneer je vrienden of familie moet ontvangen. Ook een hoogslaper met daaronder een bureau of bergruimte is ideaal. 

 

Lichte kleurtinten

Door met lichte kleuren te werken wek je de  indruk dat de ruimte veel groter lijkt. Schilder daarom je muren in lichte kleurtinten zoals wit, beige, lichtgrijs, pastelkleuren,… en kies één accentkleur zoals groen. Je kan uiteraard meerdere kleuren kiezen maar overdrijf hier niet mee, een kakofonie aan kleuren doet de ruimte als verstikkend aanvoelen. 

 

Maak visueel gescheiden ruimtes

Wanneer je een kleine ruimte voor ogen houdt, denk je niet onmiddellijk aan het creëren van gescheiden ruimtes. Als je een kleine ruimte hebt, kan deze vaak slordig ogen gezien de verschillende elementen (keuken, salon, living, slaapkamer) door elkaar lopen. Creëer daarom gescheiden ruimtes met bijvoorbeeld een barkast, een zetel,… Op die manier kan je functionele overgangen accentueren. 

 

Ga verticaal

In een kleine ruimte is er weinig plaats om horizontaal te werken. Kies daarom voor hoge kasten die dienen als opbergruimte. Ga voor het verticale! 

 

Zwevende elementen

Zwevende meubels en planken passen perfect in kleine ruimtes. Ze bieden opbergmogelijkheden terwijl ze de omgeving als licht doen aanvoelen.

 

Ruim regelmatig op

Doorheen de tijd zal je vast en zeker heel wat zaken verzameld hebben. Vergeet niet om regelmatig op te ruimen en niet te overdrijven in het aantal decoratiestukken.