Een gezonde slaapkamer

05 februari 2018

© Adobestock
______________________________

Een optimale nachtrust is ontzettend belangrijk om de dag geluimd te starten en er het maximale uit te halen. We spenderen zelfs gemiddeld 1/3 van ons leven in bed. Ontdek in dit artikel een aantal tips om een gezonde slaapkamer te krijgen. 

 

Keuze van bed, matras en kussen

Het is belangrijk om te investeren in een goed, duurzaam en gezond bed én matras om zo rugproblemen tegen te gaan (of te verminderen). 

Ook het kussen is ontzettend belangrijk. Zorg ervoor dat je een kussen aanschaft dat zich om het hoofd vormt en waarbij het hoofd, de hals en de schouders niet kunnen wegglijden.

De aanschaf van het juiste kussen is eveneens belangrijk. Een hoofdkussen dat de snel opwarmt kan ervoor zorgen dat je meer zal zweten en minder goed slaapt. Raadpleeg hiervoor een expert!

 

Slaapkamertemperatuur

Zodra je gaat slapen, zakt je lichaamstemperatuur. Het lichaam is in staat om deze temperatuur gelijk te houden zolang de temperatuur in de ruimte niet te veel afwijkt. Als er een te groot verschil is tussen lichaamstemperatuur en slaapkamertemperatuur, dan zal je lichaam niet de ideale temperatuur bereiken en zal een ongezonde, slechte nachtrust helaas het resultaat zijn. 

De perfecte temperatuur in de slaapkamer ligt tussen 17 en 21 graden. Leg geen verwarming aan, maar kies eerder voor een extra donsdeken. Mijd eveneens te strakke kleding om te slapen.

 

Zuivere lucht en geventileerde ruimte

De meest goedkope manier om lucht in de slaapkamer zuiver te houden, is een plant in de kamer te plaatsen. Maar niet elke plant voldoet, want sommigen kunnen namelijk net de zuurstof wegnemen. Sanseveria’s zijn bijvoorbeeld perfect omdat zij ’s nachts koolstofmonoxide omzetten in zuurstof. 

Een geventileerde ruimte is eveneens belangrijk, hoofdzakelijk om mijt tegen te gaan, maar ook om de ruimte aangenaam te maken. Probeer zonlicht specifiek te laten binnenvallen daar waar zich mijten bevinden. Deze ruimtes zijn meestal vochtig en warm: beddenlakens, matrassen, dekens, kussen, tapijten…

 

Licht

Investeer in goede, lichtwerende gordijnen want een teveel aan licht in de slaapkamer kan het slaapritme ernstig storen, wat niet bevorderlijk is voor de gezondheid.

 

Een aangename geur

Sommige geuren hebben een leuk effect in de kamer: 

  • Munt: verfrissend
  • Citroen: zuiverend en desinfecterend
  • Gember: verwarmend
  • Kaneel: stimulerend
  • Eucalyptus: zuiverend, helpt bij ademhalingsproblemen
  • Citrus: verbeterend voor de gemoedstoestand en gaat depressies tegen
  • Lavendel: ontspannend

 

De juiste kleuren

Kleuren hebben een sterke invloed op het gemoed van een persoon. Van sommige kleuren zijn de effecten bekend, maar dat hoeft zeker niet per persoon zo te zijn. Hieronder lees je nog eens kort de betekenis van kleuren volgens de Feng Shui: 

Blauw

De blauwe kleur geeft rust en verkoeling. Perfect om te gebruiken in ruimtes waar je helemaal tot rust wilt komen. Het wordt ook geassocieerd met comfort en vrede, waardoor het een prima kleur is voor een slaapkamer, maar minder geschikt voor eetkamers en studeerkamers.

 

Zwart

Zwart is een heel stijlvolle kleur, de kleur van de nacht, diepe wateren en universele leegten. Het geeft een ruimte extra kracht en diepte. Let wel op dat je niet een overvloed aan zwart gebruikt aangezien dit vervreemdend kan weren.

 

Groen

Groen symboliseert groei, harmonie en vruchtbaarheid. Het verfrist en ontspant enorm.

 

Bruin

Bruin is de kleur van energie. Maar te veel bruin kan leiden tot stilstand. Combineer het daarom met meerdere kleuren.

 

Rood

Rood symboliseert energie van de zon en het leven, het straalt kracht en geluk uit. Maar een overdaad aan rood staat dan weer voor agressiviteit, woede en rusteloosheid.

 

Paars

De kleur paars moet ook spaarzaam gebruikt worden. Het verwijst naar het spirituele en is een koninklijke kleur. Bovendien stimuleert het de hersenen en werkt het inspirerend.

 

Oranje

Als je rood te hevig vindt, dan is oranje een ideaal alternatief. Het is een verwarmende, opwekkende en sociale kleur.

 

Geel

De gele kleur staat voor tolerantie en autoriteit, maar ook voor opgewektheid en jeugdigheid.

 

Wit

Wit symboliseert zuiverheid, puurheid, onschuld en kalmeert emoties.

 

Grijs

Grijs staat voor onafhankelijkheid en vormt een schild voor invloeden van buitenaf. Echter heeft het vaak een negatieve lading en wordt het geassocieerd met rook en mist. Werk daarom enkel met accenten.