De juiste bureaustoel kiezen

05 februari 2018

© Adobestock
______________________________

Een goede houding tijdens het werk wordt mee bepaald door een goede keuze van de bureaustoel. Zo niet, dan zullen er al gauw rugklachten boven water komen. Een goede bureaustoel voldoet aan ergonomische criteria. Maar hoe kan je zelf achterhalen of jouw bureaustoel nu perfect is op vlak van ergonomie? 

 

Bureaustoel en ergonomie

Een goede bureaustoel moet in de eerste plaats natuurlijk comfortabel zitten, zeker als je er acht uur of langer per dag op doorbrengt. Veelvoorkomende en vervelende pijnklachten situeren zich in de onderrug, de nek, de armen en de handen. We kunnen pas van een ergonomische bureaustoel spreken als deze voldoet aan een aantal instelmogelijkheden zodat je je stoel altijd kunt verstellen zodra je lichaam pijn begint te doen. Ontdek hieronder een aantal instelmogelijkheden en tips.

 

Algemene zithouding

Om te beginnen mag u zeker niet vergeten dat een goede bureaustoel op zich niet volstaat. Je moet zich ook bewust zijn van je zithouding achter je bureau. Zit steeds rechtop en niet onderuit gezakt. De voeten moeten plat op de grond kunnen staan en de schouders moeten ontspannen zijn.

 

Armleuningen

De armleuningen van je bureaustoel zijn goed ingesteld wanneer bij een rechte houding je armen met een hoek van 90 graden op de armleuningen rusten.

 

Rugleuning

Elke goede bureaustoel heeft een verstelbare rugleuning met veelal een kantelfunctie. Opteer voor een bureaustoel waarbij de rugleuning en zitting samen naar voren en achteren kunnen kantelen om zo een optimale zithoek te behouden. De lendesteun moet in de holling van je onderrug zitten.

 

Hoogte van de bureaustoel

De hoogte van je bureaustoel is goed ingesteld als de knieën een hoek van 90 graden vormen wanneer de voeten plat op de grond staan.

 

Verhouding bureau en beeldscherm

Naast bovenstaande belangrijke ergonomische criteria verhoudt de bureaustoel zich ook tot de hoogte van het bureau en de afstand tot het beeldscherm. De armleuningen moeten ongeveer even hoog staan als het bureau en het beeldscherm moet op een armlengte afstand staan. Wanneer je recht vooruitkijkt, valt de blik net onder de bovenkant van het scherm.